O gotowaniu, życiu i Montignacu
Blog > Komentarze do wpisu

Łazanki na dwa sposoby

Nigdy nie byłam specjalną fanką łazanek. Do czasu, kiedy moja rodzicielka postanowiła zmienić przepis - dodała pieczarki, a zamiast kiełbasy dorzuciła mielone mięso. Od tego czasu to jedno z moich ulubionych dań. Oczywiście, na MM mogę o nich zapomnieć - mączne łazanki i mięso są razem niedopuszczalne. Wymyśliłam więc swoją, zgodną z metodą, wersję. A nawet dwie - węglowodanową i tłuszczową. :) Miała już swoją premierę na poprzednim blogu, ale ten ma zdjęcia i w ogóle jest fajniejszy (:P), więc pozwalam sobie dodać jeszcze raz.

Łazanki (danie tłuszczowe)

  • 100g kapusty kiszonej
  • 200g mięsa mielonego (jeśli ktoś woli mniej kapusty, a więcej mięsa, można je oczywiście zamienić)
  • cebula
  • kilka pieczarek
  • czosnek
  • oliwa
  • sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części i gotujemy 10-15 minut z listkiem laurowym i 2-3 kulkami ziela angielskiego. W tym czasie kroimy pieczarki i podduszamy je (można dodać cebuli - robiłam wersję z cebulą i bez, obie równie pyszne), smażymy też mięso z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Kapustę odsączamy, wyciągamy listek i ziele, łączymy ze sobą składniki, doprawiamy i chwilę podgrzewamy na patelni, żeby przeszły swoim aromatem.

Łazanki (danie węglowodanowe)

Prosta zamiana - wyrzucamy mięso, dodajemy łazanki (albo makaron razowy). Przy tej wersji ważne jest, żeby ograniczyć ilość oliwy, na której smażymy pieczarki i dusimy kapustę.

czwartek, 18 lutego 2010, cynamonwkuchni

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/02/18 22:21:22
Łazanek z mięsem mielonym to jeszcze nigdy nie jadłam :) Dla mnie łazanki to klasyka. I bardzo je lubię :)
-
2010/02/19 00:05:53
A u mnie lazanki byly zawsze tylko z kapusta, swieza, nie kiszona. I duzo pieprzu. Z miesem nigdy jeszcze nie jadlam
-
2010/02/19 12:53:50
jak sie domyslasz wybieram wersję weglową-makaronową ;)
-
2010/02/19 21:39:09
makaronowych łazanek nie jadłam nigdy chyba
bo w moim domu się ich nie robiło
ale wersja na dwa sposoby musi byc pyszna:-)
-
2010/02/20 20:36:11
Zaskoczyłyście mnie dziewczyny, myślałam, że łazanki to łazanki... Wiem, że wersja z grzybkami i mielonym jest inna, ale zawsze wydawało mi się, że jest jeden standard: makaron, kapusta, mięso. A tu mirosix jadła bez mięsa, a ugotujmy bez makaronu... Parafrazując znane przysłowie: co region to obyczaj. ;)

Fajnie odkrywać takie kulinarno-kulturowe różnice... ;)
-
2010/02/20 22:53:21
Ja tu czegoś nie rozumiem... Może mój stan fizyczny rzutuje na mózg... to całkiem prawdopodobne ;) Czy w wersji pierwszej nie ma łazanek? A w wersji drugiej po co makaron, skoro są łazanki? No bo łazanki, to łazanki, a makaron razowy, to makaron razowy... Można zrobić łazanki z mąki razowej :D

A tak w ogóle, to pamiętam, że u mnie w domu na Wigilię jadło się łazanki z makiem, tak apropo różnic kulinarno-kulturowych :) W życiu bym nie wpadła, że można z mięsem czy kapustą...
-
2010/02/21 08:26:46
W wersji pierwszej nie ma, ale ja to nazywam ciągle łazankami - na tłuszczowo.:) A jeśli chodzi o drugą, to używam gotowego makaronu, nie chciałoby mi się dla siebie samej robić ręcznie łazanek. :)
-
2010/02/21 09:33:41
No tak, jak sobie chcesz... :) ale... przecież cały myk i urok łazanek w tym, że się je robi samemu, ubabrze się pół kuchni, narobi więcej niż to warte, a potem jedząc ma się poczucie, ze jednak "po coś" to wszystko było :D
-
2010/02/21 13:25:06
Ja jestem leniwą kucharką, szczególnie jeśli gotuję tylko dla siebie - a tak jest najczęściej. Za to kiedy mam gotować komuś, mogę siedzieć w kuchni nawet kilka godzin... ;)
-
2010/02/25 10:19:22
Jak ja uwielbiam łazanki. Te brzmią kusząco :D
-
2010/02/25 21:15:30
Spróbuj koniecznie! :)
-
Gość: anasz, 178.73.49.6*
2010/09/29 10:36:12
u mnie w szkolnej stołówce , serwowano pyszne łazanki z mielonym z cebulka, a w poscie łazanki z kapusta i pieczarkami. i te dania przeniosłam do domu, pamietam ze w szkole dzieciaki łaziły po dokładke i wylizywały talerze!
-
Gość: Anna, chello089073152069.chello.pl
2010/10/30 12:34:46
Łazanki z mielonym? Cos nowego na pewno, ale wydaje mi się, ze jednak nie bardzo... tak razem.. Tym, którym smakuje, gratuluje :)
-
Gość: maja, 212.182.109.23*
2011/05/16 15:11:07
lubię tylko klasyczne łazanki z kapustą kiszoną, lub pół na pół( połowa kiszonej,połowa świeżej), można dodac pieczarki lub bez grzybów,moja siostra dodaje szynkę pokrojoną w kosteczkę i przysmażoną na patelni do tej kapusty.
Durszlak.pl