O gotowaniu, życiu i Montignacu
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa kalafiorowa z serem

Zbyt wcześnie powiedziałam, że wszystko w moim życiu się normuje. Od poniedziałkowego wpisu zdążyłam dostać kolejną propozycję pracy i jeszcze jedną - współpracy. W związku z tym nieustannie z kimś się spotykam, coś przygotowuję lub gdzieś jadę. Czasu na gotowanie mam więc nie za wiele, nie wspominając o wrzucaniu przepisów.

Na szczęście dziś, między jednym spotkaniem a drugim, udało mi się wygospodarować chwilę i dodać czekającą już od dobrych trzech tygodni zupę kalafiorową z serem. To pierwszy z obiecanych przepisów z książki "365 lekkich dań", doskonale nadający się na MM. Z małym - białkowym - dodatkiem dorzuconym ode mnie. Zupa jest gęsta, dobra na chłodniejsze dni, a kalafior z oregano to chyba jedno z moich najcudowniejszych odkryć kulinarnych!

Z góry przepraszam za niefotogeniczność posiłku. ;)


Zupa kalafiorowa z serem (danie tłuszczowe)

  • łyżka oliwy
  • 1 por (w przepisie dwa)
  • 300g kalafiora
  • łyżeczka oregano
  • 850 ml wywaru warzywnego (nie z kostki!)
  • łyżka śmietany (minimum 18%)
  • 55g startego cheddara (lub innego żółtego sera)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodane ode mnie

  • zielona fasolka szparagowa w roli dobiałczenia i makaronu :)

W garnku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone drobno pory i smażymy około 4 minut do miękkości. Dodajemy kalafiora, wsypujemy oregano i smażymy, mieszając, 2 minuty.

Wlewamy wywar i gotujemy 20 minut, aż kalafior zrobi się miękki. Miksujemy na jednolitą masę (ja mam tylko taką miksero-ubijaczkę, więc zostały mi grudki - ale to też ma swój urok :)).  W tym czasie gotujemy do miękkości fasolkę szparagową.

Dodajemy śmietanę i ser. Podgrzewamy, mieszając, do chwili kiedy ser się roztopi.  Wrzucamy fasolkowy makaron. Doprawiamy solą i pieprzem.

czwartek, 11 marca 2010, cynamonwkuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
aga-aa
2010/03/11 16:42:39
już mi się spodobała przez ten dodatek sera :)
-
cynamonwkuchni
2010/03/11 18:34:30
Hihi, bo ser jest zawsze fajny :D Spróbuj koniecznie, oregano + kalafior = nieziemski aromat. ;)
-
ugotujmy
2010/03/11 18:49:57
na taką zupę mam ochotę nie tylko w chłodniejsze dni..
-
cynamonwkuchni
2010/03/11 22:19:40
Zgadza się, robiłam ją w okresie chwilowego ocieplenia i była równie fajna, jak w czasie mrozu i zamieci. :)
-
la_mad
2010/03/12 10:43:59
Chodzi za mna ostatnio zupa z kalafiora. Chyba skorzystam z Twojego przepisu :) W ogóle zacznę pewnie częściej korzystać z wszystkich Twoich przepisów, bo zachęcona wynikami w odchudzaniu i smakowitymi daniami postanowiłam zacząć odżywiać się wg zasad Montiego :) Więc Twój blog będzie na pewno insporujący i pomocny.
Pozdrawiam!
-
cynamonwkuchni
2010/03/12 14:18:39
Hihi, fajnie! Życzę powodzenia! :)
-
malta_79
2010/03/16 15:48:29
Świetna! Robię podobną, tyle, że z brokułów
Durszlak.pl