O gotowaniu, życiu i Montignacu
Blog > Komentarze do wpisu

Schab z pesto

Przeprowadzka do nowego mieszkania to ogrom obowiązków, ale również satysfakcja, że ma się coś własnego, coś co się dzieli z ukochaną osobą. Uwielbiam tworzyć nasze małe, codzienne rytuały, wspólnie ustalać, co, gdzie, kiedy i dlaczego. Tak też jest w kuchni - wspólne posiłki niezależnie od wszystkiego, zmywanie na zmianę i wiele innych małych i dużych umów, które tworzą to, czego pragnęliśmy najbardziej - dom.

Wśród tych codziennie budowanych przyzwyczajeń jest to najprostsze - trochę lepszy, bardziej uroczysty obiad w niedzielne popołudnie. Co jednocześnie kłóci się z moją niechęcią do siedzenia zbyt długo w kuchni, szczególnie w weekend. Na szczęście czasem udaje się odnaleźć przepis taki jak ten - prosty, ale jednocześnie wykwintny.


Schab z pesto

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • pesto z zielonych oliwek
  • mozarella
  • oliwa
  • sól, pieprz
Kotlety rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy z obu stron pesto. Tak przygotowane mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Na podpieczonych kotletach układamy mozarellę i wkładamy na krótko do piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
Podajemy np. z sałatką grecką (taka na zdjęciu).

 

niedziela, 07 listopada 2010, cynamonwkuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2010/11/07 19:56:52
Pyszny obiadek:)
-
ugotujmy
2010/11/08 10:28:29
małe codzienne rytuały.. cudowne.
-
sowa_nie_sowa
2010/11/17 12:48:34
Witaj, fajnie, że wróciłaś:)
Gratuluję własnego gniazdka:)
Kotlety na pewno zrobię, bo pesto ostatnio zajadam na okrągło, pozdrawiam:)
-
la_mad
2010/12/02 19:30:53
Witaj Cynamonku :)
Wiem, o czym piszesz, przeżywałam to samo rok temu- wielka radość z nowego mieszkanka, ale i ogrom pracy. Za to satysfakcji nie da się z niczym porównać :)
Przepis wygląda smakowicie, mam nadzieję że znajdziesz teraz troszkę więcej czasu na wrzucanie takich smakolyków- ale wiem z własnego doświadczenia, że z tym czasem różnie bywa. Fajnie że wróciłaś! Pozdrawiam cieplutko :)
-
justmydelicious
2010/12/05 18:27:11
zapowiada się przepysznie!

pozdrawiam,
Paula
-
Gość: stare przepisy, *.elblag.vectranet.pl
2017/10/11 19:00:00
Schab uwielbiam w każdej postaci , robie go używając przepisy babci
Durszlak.pl