O gotowaniu, życiu i Montignacu
Blog > Komentarze do wpisu

Razowe pierogi z białym serem i soczewicą

Aparat w dalszym ciągu wariuje, stąd i zrealizowanych przepisów na blogu brak.

Ale bardzo się za Wami stęskniłam, więc postanowiłam dodać zdjęcie zrobione komórką (niestety jakość jest koszmarna, ale za to jedzenie - pyszne).

To moje pierwsze w całości samodzielne pierogi. Są oczywiście razowe - biała mąka mogłaby właściwie już dla mnie nie istnieć, tak bardzo polubiłam specyficzny smak ciemnego ciasta. Farsz to inna wersja pierogów ruskich, oczywiście bez ziemniaków, za to z soczewicą. Przepyszne połączenie, szczególnie jeśli doda się do niego dużo curry (połączenia curry z soczewicą nauczyła mnie moja przyjaciółka i uważam to za jedno z najfajniejszych odkryć kulinarnych).

Pierogi razowe z białym serem i soczewicą

Składniki:

Ciasto:

  • 250-300g mąki razowej (u mnie typ 1850, może być też 2000)
  • 1 jajko (albo samo białko, jeśli ktoś jest na MM w I fazie)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (na MM - bez)
  • gorąca woda (ile zabierze ciasto

 

Farsz (tu już naprawdę na oko, ale orientacyjnie podaję wartości):

  • ok. 2 szklanki soczewicy
  • ok. 250-300g białego chudego sera
  • cebula
  • curry
  • sól, pieprz
Z mąki, jajka i oliwy zagnieść ciasto, stopniowo dodając gorącej wody. Rozwałkować i wykrawać małe krążki szklanką lub filiżanką. Ugotować soczewicę, cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na patelni (najlepiej na samej wodzie). Ugotowaną soczewicę, ser, cebulkę i przyprawy połączyć ze sobą, rozgniatając widelcem lub mieląc blenderem. W pierwszym przypadku można dodać troszkę jogurtu 0%, żeby farsz lepiej się kleił, ale nie trzeba (ja osobiście nie dodaję, lubię taki niejednolity farsz). Formować pierogi, dodając farsz do ciasta. 
Gotować w osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia.
Podawać z podsmażaną cebulką albo jogurtem naturalnym.

Smacznego!
niedziela, 20 lutego 2011, cynamonwkuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
aga-aa
2011/02/20 17:33:29
wow! razowych pierogów nidy nie jadłam! z chęcią bym spróbowała, szkoda, że po mojej pierwszej próbie z robieniem pierogów mam awersję to tego typu zadań
-
kulinarnespotkania
2011/02/20 20:06:32
takie razowe to musza fajnie smakowac, jeszcze takich nie jadlam:)
-
cynamonwkuchni
2011/02/22 06:51:39
Dziewczyny, spróbujcie koniecznie, są pyszne! aga-aa - na pewno dojdziesz do wprawy. ;)
-
aga-aa
2011/03/13 13:37:07
tylko ze mam awersje do robienia pierogów :(
-
ugotujmy
2011/06/19 09:50:37
ale fajne pierogi! takie zupełnie inne od tych które znam.
-
spoleczny-1
2012/03/04 11:18:10
Dla mnie też zupełnie inne, przyzwyczaiłem się że pieróg musi być bialuteńki jak śnieg! :)
-
Gość: Basia, *.opera-mini.net
2012/03/06 11:12:23
A soczewica to ma byc zielona czy czerwona?
Durszlak.pl