O gotowaniu, życiu i Montignacu

Imprezowo

czwartek, 07 stycznia 2010

Chyba każda kucharka ma jakąś słabość kulinarną. Moją są... przepisy z opakowań. Nie mogę się powstrzymać, żeby nie zrobić dań, które znajdę na przyprawach, ryżach, kostkach rosołowych i... butelkach Coca-Coli. Swego czasu Cola dodawała do butelek przepisy na proste i smaczne imprezowe dania. Stamtą właśnie pochodzą dzisiejsze zawijaski (nazwa oryginalna). Doskonałe, proste danie, na dodatek dobrze wpasowujące się w dietę MM. W większej wersji jest świetnym daniem obiadowym, w mniejszej (takiej, jak na pierwszym zdjęciu) fajną imprezową przekąską na ciepło. Dlatego też dołączam "Wielką fetę" do akcji kulinarnej Karnawałowe przekąski.

A moja dieta? Na razie - wzloty i upadki. Myślę, że w tym tygodniu trudno oczekiwać spektakularnych sukcesów, ale daję sobie jeszcze chwilę czasu na płynne przejście z jedzenia zwykłego na MMowe. :)

Zawijaski1

Drobiowe zawijaski "Wielka feta"

Składniki (na 2 osoby):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1/2 niedużej czerwonej papryki
  • ogórek kiszony
  • musztarda (na MM tylko Dijon)
  • sól, pieprz, jajko (nie będący na MM mogą do panierki dodać jeszcze bułkę tartą)
  • oliwa z oliwek

Mięso dzielimy na 4 części (albo na wiele mniejszych w wersji imprezowej) i rozbijamy na kotlety, doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Ser rozdrabniamy widelcem, dorzucamy warzywa (można dodać kapkę oliwy z oliwek, żeby jeszcze ładniej się kleiło). Kotlety smarujemy musztardą i zawijamy z farszem, panierujemy w jajku (i ew. w bułce tartej), smażymy na patelni aż będą rumiane.

Zawijaski2

Durszlak.pl