O gotowaniu, życiu i Montignacu

Sałatki i surówki

wtorek, 08 maja 2012

Nie lubię się żegnać, nie lubię się też witać, więc po prostu - wracam. :) Nie wiem na ile, nie wiem z jaką częstotliwością, ale blog motywuje mnie do działania, odkrywania nowych smaków. Nigdy nudnych, zawsze zdrowych i smacznych. :)

Dzisiejsza sałatka powstała z potrzeby chwili, cieciorki w puszce kurzącej się w szafce i kilku przepisów znalezionych w sieci, z czego główną inspiracją był przepis Phalange. Cebuli w sałatkach nie lubię, bo trudno się potem pozbyć jej smaku, limonkę zastąpiłam cytryną, mięty nie było, cukier do kosza. :) A jednak była to najlepsza sałatka jaką zrobiłam od dawna!

A całość dodaję do akcji  Oliwa - dressing de luxe na Durszlaku. :)

 


Sałatka z ciecierzycą (prawie) po indyjsku

  • puszka ciecierzycy
  • pół czerwonej papryki
  • pół ogórka
  • kilka suszonych pomidorów
  • marchewka
  • kilka kostek fety (niekoniecznie)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 1 cytryny

 

Ciecierzycę odsączamy. Paprykę, ogórek, suszone pomidory kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy wyciśnięty czosnek i kilka kostek fety. Składniki na dressing łączymy, polewamy sałatkę. Najlepsza drugiego dnia! Smacznego!

środa, 27 stycznia 2010

Przepisy na brukselkę zbieram już kilka ładnych tygodni. Wprawdzie mam jeden, ukochany, ale chciałam tym razem spróbować czegoś nowego. Znalazłam w internecie mnóstwo cudowności - wymyślnych, wieloskładnikowych i na pewno pysznych. A potem zobaczyłam ją, niepozorną brukseleczkę na blogu Ani, takie małe brzydkie kaczątko, i od raz się zakochałam. Proste jedzenie jest zawsze najsmaczniejsze. :)

Danie świetnie zastępuje ziemniaki (jeśli komuś ich w obiedzie brakuje). Ania poleca je z puree ziemniaczanym, ja za to usmażyłam do kompletu rybkę panierowaną w jajku. Tradycyjnie już przepis nieco zmodyfikowałam.

P.S.: Wiecie, że to moje pierwsze danie z parmezanem? Oczywiście mnóstwo razy jadłam go w różnych potrawach, ale nigdy nie używałam w kuchni. Pewnie dlatego, że w moim domu gotuje się raczej prosto, tradycyjnie, "bez udziwnień" (A ile krzyku było, jak pierwszy raz robiłam kurczaka curry! No bo jak można dawać tak wiele przypraw do jednego dania?). Wiele jeszcze będzie na blogu takich moich pierwszych razów... :)

Brukselka z boczkiem i parmezanem

Składniki (na 2 osoby):

  • 400g brukselki
  • boczek
  • parmezan
  • czosnek granulowany
  • oliwa

Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na kapce oliwy. Brukselkę odcedzamy, wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy czosnkiem. Dorzucamy boczek i wszystko przykrywamy startym parmezanem.

niedziela, 10 stycznia 2010

Dzisiejszy przepis to surówka, która wystąpiła jako dekoracja przy drobiowych zawijaskach. Jest bardzo prosta i raczej niewyszukana, ale na pewno doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadowych dań. Myślę, że przyda się każdemu, jako zimowa bomba witaminowa. Szczególnie, że za oknem Syberia. ;)

Przepis dołączam do akcji Zdrowo, dietetycznie Niny.

salatka1

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • pomidor
  • 1/2 papryki czerwonej
  • marchewka
  • ogórek kiszony
  • sok z 1/2 cytryny
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano

Kapustę pekińską rwiemy na małe części (można też poszatkować, ja wolę, gdy są większe), pomidor, paprykę i ogórek kromimy w cienkie plasterki, marchewkę ucieramy na tarce z dużymi otworami. Wszystkie warzywa wrzucamy do salaterki.

Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy sól, pieprz, oregano, pokrojone ząbki czosnku i posiekaną natkę. Polewamy sałatkę, mieszamy.

I voila!

salatka2

Durszlak.pl