O gotowaniu, życiu i Montignacu
niedziela, 18 listopada 2012

Sezon na brukselkę

Dzień dobry! Postanowiłam od czasu do czasu o sobie przypomnieć, żebyście nie zapomnieli o Cynamonce. ;) Po raz kolejny zmagam się z nadmiarowymi kilogramami - tym razem od przeszło pół roku trzymam względnie dobrą wagę, z czego jestem niezmiernie dumna! 

Ale dość o mnie, porozmawiajmy o tym, co lubimy najbardziej, czyli o jedzeniu. Generalnie: nie lubię robić zup. Kocham za to brukselkę, którą robiłam już na wszelkie możliwe sposoby - ale nie w formie zupy. Dodatkowo ciągle przymierzałam się do mleczka kokosowego, które kusiło - ale nigdy nie było okazji, żeby nasze wzajemne przyciąganie... hmm... skonsumować. ;)

I oto nadeszła ona - Orientalna zupa curry z brukselką i mleczkiem kokosowym. Pyszna, aromatyczna, po prostu jedyna w swoim rodzaju!

Całość dodaję do akcji "Sezon na brukselkę 2012". Przepis znaleziony (i lekko zmodyfikowany) na: www.blogotowanie.blox.pl)


Orientalna zupa z brukselką i mleczkiem kokosowym

  • 500g brukselki
  • 500g kalafiora
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1l wywaru drobiowego albo warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • pół czerwonej cebuli
  • olej do smażenia
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku

 

Brukselkę gotujemy w bulionie ok 10 minut, następnie dodajemy ziemniaki i kalafior i gotujemy do miękkości.

W międzyczasie podsmażamy pociętą w kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie koncentrat pomidorowy, imbir, curry i mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, a następnie przelewamy do gotujących się warzyw. Doprawiamy do smaku i gotowe. Pycha!

 

Durszlak.pl