O gotowaniu, życiu i Montignacu

O Cynamonie

Cynamon, czyli ja. Od zawsze uwielbiałam jeść, co od zawsze odbijało się na mojej wadze. Kiedy byłam młoda i głupia myślałam, że drakońskie diety w czymkolwiek mi pomogą. Kiedy trochę dorosłam i zmądrzałam, zrozumiałam, że przyjemności jedzenia nie mogę sobie odmówić.

Tu z pomocą przyszła dieta Michaela Montignaca, która nie tylko nie pozwala się głodzić, ale wręcz namawia do obfitych i częstych posiłków. Na dodatek stosując ją sumiennie, dostarcza się organizmowi wszystkich niezbędnych witamin, mikroelementów i innych składników odżywczych. Najważniejsze zasady to:

  • jedz co najmniej 3 razy dziennie, nie opuszczaj posiłków;
  • nigdy nie łącz węglowodanów (np. wyroby mączne) z tłuszczami (mięso, śmietana, sery, jajka itp);
  • unikaj białej mąki, ziemniaków, cukru (również np. w musztardach, keczupach, daniach z puszek), karmelu i pochodnych;
  • do każdego posiłku jedz jak najwięcej warzyw.

To dzięki MM pokochałam gotowanie i dzięki niemu już kilka razy straciłam na wadze. Nigdy jednak nie udało mi się jej utrzymać. Mam nadzieję, że tym razem, dzięki samozaparciu i temu blogowi, wreszcie osiągnę (długotrwały!) sukces.

Cynamon w kuchni to blog przede wszystkim kulinarny, ale nie zabraknie tu też odrobiny moich zmagań z wagą i postępów w diecie. Tym, którzy nie znają MM chciałabym pokazać, że dieta może być kolorowa i smaczna. Tym, którzy znają i stosują - że nie trzeba ograniczać się zaledwie do kilku przepisów.

Durszlak.pl